2010-05-05 14:09:11• hírek • Szatmár.ro

Ifj. Molnár Zsolt, állatorvos

Bemutató cikksorozatunkban több mint egy hónapja elindult szakértő rovatunk tanácsadóit, szakembereit mutatjuk be közelebbről olvasóinknak. Ezennel Ifj. Molnár Zsolt, állatorvos szakértőnket mutatjuk be, aki  hivatásáról és szakmabeli élményeiről mesél.

Ifj. Molnár Zsolt 1980. április 29-án született Szatmárnémetiben. 1998-ban érettségizett a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, ezt követően pedig a Kolozsvári Állatorvosi Egyetemen végezte tanulmányait. Szakértőnket jól érzéssel tölti el, ha segíthet betegein. Szakértőnk szerint munkájában a diagnózis felállítása a legnehezebb, mert betegei nem tudják elpanaszolni problémájukat. A szakmáját sokan hasonlítják a gyermekgyógyászathoz, mivel a gyerekek is nehezen tudják elmondani bajaikat.

Zsolt hat évvel ezelőtt, rögtön az egyetem után  elkezdett dolgozni édesapja mellett, előtte pedig már segédkezett műtéteknél. „Még az elején minden eset nagy élmény volt, és még most is az. Nagy élmény volt az első injekció amit sikeresen beadtam, nagy élmény volt az első páciens, aki kimutatta háláját (nagy farokcsóválás, kéznyaldosás), az első vágás, amit szikével ejtettem reszkető kézzel, verejtékesen. Frissen végzett állatorvosként egyik alkalommal úgy jött ki a lépés, hogy egyedül maradtam a rendelőben. Izgultam rendesen, mert arra gondoltam, hogy mi lesz, ha jön egy eset amivel nem tudok mit kezdeni, mert még nem láttam, nem csináltam, stb. Szóval már majdnem megúsztam, de zárás előtt 15 perccel csengett a telefonom. Egy ismerősöm kérdezi, hogy a rendelőben vagyok még, vagy már bezártam, mert hozna egy kutyát, amelyik elvágta a lábát. Mondom persze, jöhet. Míg megérkeztek magamban lejátszottam, hogy mit is fogok csinálni. Hát majdnem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltem.

Mikor belépett a páciens (65 kg Német Dog) a lába be volt csavarva egy rongyba és arra egy zacskó volt húzva. Nem tudtam, hogy mi rejtőzik alatta, mennyire súlyos. Nem sokra rá megtudtam, hogy nagyon súlyos volt, mivel az első lábát átvágta keresztbe valami, és borzasztóan vérzett. Pár perc alatt az egész rendelő tiszta vér lett, ugyanis szabályosan ömlött a vér. Gyorsan kellett cselekednem hisz a gazdi azt mondta, hogy 30 perce történt, csak nem tudtak eljutni egy rendelőbe sem, mert egy taxis se akarta felvenni őket, amikor meglátták a vérző állatot. Aki telefonált nekem, tulajdonképpen csak meglátta őket, hogy bajban vannak és felajánlotta a segítségét, és elhozta őket hozzám. Szóval mikor meghallottam, hogy már 30 perce vérzik, elcsodálkoztam, hogy a kutya még életben van, hisz el is vérezhetett volna. Bealtattam óvatosan, nehogy túlaludjon a vérvesztesség miatt, elvarrtam a vénát, bekötöttem egy perfúziót, aztán bevarrtam a sebet. A kutya túlélte sikeresen a dolgokat, nagyon büszke voltam és boldog. Rájöttem, hogy mindent tudatosan cselekedtem, viszont ha valaki előtte azt mondja, hogy ez fog történni, nem hiszem el. Nem volt időm félni, vagy reszketni, itt cselekedni kellett. Hadd ne mondjam, hogy alig bírtam elaludni, alig vártam a másnapot, hogy láthassam a kutyát és tudjam azt, hogy sikerrel jártam. Nagyon jó érzés amikor az ember a szakmájában ilyen sikereket ér el. - mesélte el szakértőnk.

Zsolt elmondta, hogy kudarcai szerencsére nincsenek, és igyekszik is ezeket elkerülni. Ami a szakmában leginkább nehéz, az, amikor elveszít egy megmenthetetlen beteget. Nehéz elfogadni azt a tényt, hogy bizonyos esetekben nincs gyógymód, és minden próbálkozás ellenére a beteg elpusztul. „A szakmám megköveteli, hogy napirenden legyek mindennel, arra törekszem, hogy teljesítsem is ezt. Szeretnék minél többet megtanulni a szakmából ,és azt sikeresen felhasználni. Szeretném édesapámmal a rendelőt bővíteni, még jobban felszerelni, hogy saját munkánkat hatékonyabbá tegyük." - mondta el terveit szakérőnk.

Zsolt szerint a szakértő rovat azért jó, mert sok gazdinak nagy segítség lehet, ha csak olvasva megtud pár hasznos dolgot, ráadásul arról ami konkrétan az ő problémájához kapcsolódik. Mivel kérdéseket tesznek fel, így csak arra kapnak választ, nem kell elolvasniuk több oldalnyit, vagy nem kell felkeressenek senkit, ahhoz, hogy problémájuk megoldásra találjon. Persze sürgős esetben így nem lehet nagy segítséget nyújtani, ilyenkor állatorvoshoz kell forduljon az illető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: